Nimis

Kunst van Zweden dat het meest omstreden is, Nimis.

Het Kulla schiereiland in het noordwesten van Skane herbergt het meest omstreden kunstwerk van Zweden: Nimis (Latijn voor “te veel”), een surrealistisch bouwwerk van Lars Vilks. Het bestaat uit een enorme hoeveelheid wrakhout die hij sinds 1980 met de opvattingen van een dromer heeft samengevoegd en gezaagd op een moeilijk bereikbaar kiezelstrand op de uiterste punten van Kullaberg.

Na twee jaar werd het kunstwerk door autoriteiten en het publiek opgemerkt. Helaas is het vaak aangevallen met vuur of met een motorzaag. Er zijn nog steeds pogingen om het kunstwerk te verwijderen. Tegelijkertijd hebben veel mensen een bewondering voor het kunstwerk. Ongeveer 30.000 personen bezoeken het jaarlijks.

De bouwwerkzaamheden gaan nog steeds door en Lars Vilk heeft al een monumentale constructie gebouwd: Arx. Deze bestaat uit 150 ton steen en beton. De kunstwerken staan in de door Lars Vilk gecreëerde staat Ladonie. Soms is hij aanwezig om het volkslied van Ladonie te laten horen – het geluid van een steen die in zee gegooid wordt …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: