De tulp

Tulip in vintage style by Rijksmuseum is licensed under CC-CC0 1.0

De tulp is een plantensoort van de familie der liliaceae, die gekenmerkt wordt door één enkel zaad. De introductie in de westerse wereld werd mogelijk gemaakt door Ogier Gisleen van Busbeke, die in 1551 schreef over de bloemen die hij had gezien in Edirne, Turkije, en later enkele zaden naar Oostenrijk stuurde. De Europese tulpenteelt begon in 1562 toen een zending tulpenbollen uit Turkije in Antwerpen aankwam. De bostulp is de enige soort die in Nederland in het wild voorkomt, en de meeste gekweekte vormen van de tulp zijn afgeleid van Tulipa gesneriana. Ottomaanse sultans droegen vroeger een tulp op hun tulband als symbool, en de naam tulp komt van het Perzische woord “doelband”, wat tulband betekent.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: