Ringmus

De Passer montanus, ook wel ringmus genoemd, behoort tot de familie van mussen en sneeuwvinken ( Passeridae ) en is een zangvogel.

Met een gemiddelde grootte van ongeveer 14 cm, is de ringmus iets kleiner dan de huismus. Zowel mannetjes als vrouwtjes hebben een kastanjebruine kruin, een zwarte wangvlek en een witte halsring, wat een duidelijk herkenbaar verschil vormt ten opzichte van de huismus. De bovenzijde is bruin met zwarte strepen, terwijl de onderzijde een licht grijze kleur heeft.

De voeding bestaat uit zaadjes, graankorrels, insecten en larven.

Van het legsel zijn er meestal drie tot zes eieren, die fijngevlekt, wit en glanzend zijn. Het wijfje broedt gemiddeld twee- tot viermaal in het jaar.

De ringmus is een soort broedvogel die zich graag nestelt in holten van bomen in de buurt van boerderijen, parken, akkers en weilanden. Veel ringmussen zijn standvogel en sommige Nederlandse exemplaren gaan in de winter op zoek naar een betere plek om te leven, bijvoorbeeld naar Frankrijk. Er komen ook andere ringmussen naar Nederland, vooral uit Noord- en Oost-Europa.

Door de steeds grootschaligere en intensievere landbouw neemt het aantal ringmussen af. De graanteelt is vervangen door maïscultuur, waardoor er steeds minder stoppelakkers zijn. Heggen, houtwallen, dood hout en knotwilgen zijn ook minder algemeen geworden, wat betekent dat er minder nestgelegenheid is. Bovendien zijn de chemische bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden niet gunstig voor deze graaneters

.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: