Heggemus

n155_w1150 by BioDivLibrary is licensed under CC-PDM 1.0

Het geslacht Prunella modularis wordt behorend tot de familie van heggenmussen (Prunellidae) aangeduid als de heggenmus, een zangvogel.

De heggenmus is ongeveer even groot als de huismus, met een lengte van 14 centimeter, maar wordt onderscheiden door de aanwezigheid van duidelijke, donkerbruine strepen op de zijkant, lichtkleurige poten en een spitse snavel. Deze vogel wordt meestal alleen gezien, mannetjes en vrouwtjes hebben hetzelfde verenkleed. De heggenmus heeft een helder, metalig geluid dat vooral vroeg in het voorjaar te horen is, vanaf februari, en minder vaak in de zomer. Ook is er de zogenaamde ‘liefdes-fluisterzang’ die hij laat horen in de aanwezigheid van een vrouwtje, maar ook een gedempte zang in het najaar. Dit geluid is vergelijkbaar met dat van de merel.

De heggenmus beweegt zich op een herkenbare manier: ze kruipt laag bij de grond en scharrelt door struiken en heggen op zoek naar voedsel. De scherpe snavel is een aanwijzing dat het om een insecteneter gaat. In de winter voedt ze zich ook met kleine zaden.

Van eind april tot augustus is het broedseizoen van de heggenmus. Ze hebben jaarlijks twee of soms zelfs drie legsels, waar 3-6 blauwachtige eieren in liggen. Het broeden duurt ongeveer twee weken. Ze maken geen gebruik van nestkasten, maar het nest wordt meestal op een hoogte van 2 meter gebouwd in een heg of struik. Heggenmussen voeren een bijzondere liefdesleven, waarin zowel mannen als vrouwen meerdere partners kunnen hebben. Soms helpen meerdere mannetjes ook bij het grootbrengen van de jongen uit één nest.

In de winter migreren heggenmussen in Noord-Europa naar het zuiden en westen. In Nederland en Belgie is het een permanente inwoner.

In de jaren 2013-2015 werd er een schatting gemaakt van 175.000-225.000 broedparen. Daarnaast waren er tussen 300.000 en 600.000 exemplaren die overwinterden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: