De kuifmees

De kuifmees, vroeger Parus cristatus genoemd, is een lid van de familie van echte mezen (Paridae) en behoort tot de zangvogels.

Met een lengte van 10,5 tot 12 cm, is de kuifmees even lang als de pimpelmees. Het bekendste kenmerk is zijn opvallende kuif die fijn zwart-wit getekend is met een zwart-witte tekening op het gezicht. De bovenzijde van het verenkleed is grijsbruin en de onderzijde is vuilwit en wat geelachtig aan de flanken. Het dier heeft een wit gezicht met een gebogen zwarte oogstreep, een zwarte halsband, een donkere snavel en donkerbruine poten.

Het nest wordt gemaakt in een holte. Het legsel bestaat uit 5-8 witte eieren met grote, kastanjebruine vlekken, die alleen worden uitgebroed door het wijfje. Er wordt twee keer per jaar bebroed.

De kuifmees is het hele jaar te vinden in Europa, met uitzondering van het Verenigd Koninkrijk, Ierland en IJsland. In Nederland en België is de kuifmees het hele jaar aanwezig. Er is zelfs een Belgische postzegel uitgegeven ter waarde van 1 BEF die deze vogel afbeeldt.

Kuifmees broedt vooral in naaldbossen, soms in groepen naaldbomen tussen loofbomen en parken. In tegenstelling met de koolmees en pimpelmees is de kuifmees nauwelijks in tuinen te vinden, tenzij er naaldbomen in de buurt staan.

In de zomer is het voedsel van de kuifmees gebaseerd op insecten, insectenlarven, spinnen en andere kleine dieren. In het najaar en de winter eet hij hoofdzakelijk de zaden van naaldbomen. Deze middelgrote, zangvogel maakt holen in vermolmd of zacht hout om in te nestelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: