De nachtvlinder

Vlinders in de groep Heterocera, ook wel nachtvlinders of motte genoemd, delen gedragskenmerken, maar vormen geen samenhangende taxonomische groep. Deze groep omvat alle vlinders, behalve de Papilionoidea, die ook wel Rhopalocera of dagvlinders worden genoemd. Deze twee termen verwijzen naar de vorm van de antennen van de vlinders: Rhopalocera hebben antennen met een knop aan het eind, terwijl Heterocera divers gevormde antennen hebben.

Er zijn verschillende manieren geprobeerd om vlinders in categorieën in te delen, zoals Monotrysia, Ditrysia, Microlepidoptera, Macrolepidoptera, Frenatae en Jugatae. Geen van deze benamingen kan echter worden toegepast op moderne classificaties, aangezien ze geen monofyletische groep vertegenwoordigen. Dat wil zeggen dat alle soorten in de groep een gemeenschappelijke stamvader moeten hebben, waarvan alle afstammelingen binnen de groep zijn opgenomen.

Dagvlinders beschikken over dunne antennes met een verdikt uiteinde, meestal in de vorm van een knopje. Bij nachtvlinders zijn er andere antennevormen, zoals dunne zonder verdikt uiteinde, en gekamde of geveerde antennes. Alleen bloeddrupjes hebben bij de nachtvlinders een dunne spriet met verdikt einde.

Om voor te bereiden op vliegen, gebruiken dagvlinders hun vleugels om in de zon te verwarmen. Nachtvlinders, daarentegen, trillen vaak met hun vleugels om warm genoeg te worden om te vliegen.

De [nachtvlindervrouwtjes lokken mannetjes met behulp van feromonen die ver op afstand waarneembaar zijn. Dagvlinders hebben daarentegen als paringstrategie visuele stimuli. Dit blijkt ook te gelden voor palmmoten, waarbij vrouwtjes geen feromonen afscheiden en het reukvermogen van het mannetje niet geschikt is om de feromonen te detecteren. Er wordt aangenomen dat de hele familie Castniidae een dagvlindermanier van paring hanteert.

Hoewel veel nachtvlinders, zoals de kolibrievlinder en de Sint-jansvlinder, ’s nachts vliegen, is dit niet het geval bij alle nachtvlinders. Voor de meeste soorten is vliegen overdag hun gewoonte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: