De Specht

Great Black Woodpecker; Dryocopus martius by National Gallery of Art is licensed under CC-CC0 1.0

Familie Spechten, een categorie van vogels die variëren van klein tot middelgroot en robuust zijn, hebben een scherpe snavel en zygodactylische poten waarvan de twee middelste naar voren wijzen en de twee buitenste naar achteren. Deze vogels leven meestal in bomen en gebruiken hun scherpe snavel en lange kleverige tong om insecten los te peuteren. De soorten uit de onderfamilie “echte spechten” gebruiken hun staart als ondersteuning bij het langs boomstammen klauteren.

Het typische gedrag van een specht om met de snavel te hameren heeft gevolgen voor de kop en hersenen. Er was een vooronderstelling dat de schedel van de specht bepaalde structuren bevatte die zouden helpen om een hersenschudding te voorkomen. In 2022 werd dit echter tegengesproken door zowel theoretisch als experimenteel onderzoek. Uit deze resultaten kwam naar voren dat de genoemde anatomische structuren geen schokdempend effect hadden. Slechts het feit dat de hersenen stevig in de schedel verankerd zijn, biedt bescherming tegen ernstige schade.

Spechten zijn wereldwijd te vinden, met uitzondering van Australië, Nieuw-Zeeland, Madagaskar en de poolgebieden. De meeste soorten wonen in bossen, maar er zijn ook exemplaren die zich in boomloze omgevingen zoals rotsachtige heuvels en woestijnen thuis voelen. De familie van de spechten telt ongeveer 240 soorten waarvan er enkele door uitsterven bedreigd worden door habitatfragmentatie. Er is ook een moderne soort, de Bermudagrondspecht, die reeds uitgestorven is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: