Mossen

Mossen zijn een groep van kleine, vaak kruipende, vaak korstmossen die deel uitmaken van de plantenfamilie Bryophyta. Ze worden meestal gevonden in schaduwrijke gebieden waar het vochtig is. Mossen zijn eenvoudige planten met geen bladeren of wortels en ze absorberen water en voedingsstoffen door hun bladeren. Mossen produceren sporen die worden verspreid door de lucht om te voorkomen dat de soort uitsterft. Mossen hebben ook kleine stengels en knoppen, die allemaal helpen bij het overleven in verschillende omgevingen. Veel mossenspecies groeien op bomen, rotsachtige oppervlakken, dakgoten of zelfs op betonnen muren.

Er zijn meer dan 12.000 verschillende soorten mossen die wereldwijd voorkomen. De meest voorkomende soorten zijn korstmossen, veenmossen, schubmossen, reuzenmossen en levermossen. De korstmos is eenvoudig te herkennen aan de groene kussentjes die het op bomen en rotsachtige oppervlakken vormt. Veenmos groeit op natte grond in laaglandgebieden en schubmos is een soort mos dat voornamelijk voorkomt in bossige gebieden. Reuzenmos is een van de grootste soort mossen ter wereld en wordt vaak gebruikt als bodembedekker in tuinen. Levermos is een veel voorkomend mos dat vaak wordt gevonden op bomen en struiken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: