De Zwaan een vogel in Europa

Mute swan (ca. 1720u20131792) drawing by Rijksmuseum is licensed under CC-CC0 1.0

De zwaan is een vogelsoort die behoort tot de familie van ganzen en eenden. Het is een grote, lange-nekken vogel die bijna overal ter wereld voorkomt. De meeste zwanen hebben een wit verenkleed, maar er bestaan ook soorten met zwarte veren, zoals de klinkhamerzwaan. Zwanen zijn stevige vliegers en kunnen lange afstanden afleggen. Ze leven meestal in groepjes in meren, rivieren en meren. Ze eten voornamelijk plantaardig voedsel zoals gras, waterplanten en algen. Sommige soorten zwanen eten ook kleine dieren zoals insecten, wormen en reptielen.

Zwanen zijn monogaam maar  hebben vaak een levenslange partner. Ze bouwen hun nesten meestal op het land, en de vrouwtjes broeden meestal twee tot vier eieren per jaar. De jongen worden na ongeveer twee maanden uitgevlogen.Recentelijk onderzoek maakt bedenkingen over de stelling. 

Mythes over zwanen zijn al eeuwenlang populair. Er wordt gezegd dat zwanen symbolisch staan voor liefde, trouw en geluk. In veel culturen worden ze ook gezien als boodschappers van de goden. Er zijn ook verhalen dat zwanen transformeren in mooie meisjes of prinsessen als je hen kunt versieren met goud.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: