Onderzoek naar de voordelen van buitenspelen: het verband tussen ADHD en de natuur

Photo byprettysleepy1 onPixabay

Onderzoek heeft aangetoond dat buitenspelen enorme voordelen heeft voor kinderen, van een betere lichamelijke gezondheid tot een beter geestelijk welzijn. Het is nu algemeen aanvaard dat buitenspelen kinderen kan helpen om op een leuke en interactieve manier sociale en emotionele vaardigheden, creativiteit en probleemoplossend vermogen te ontwikkelen. Maar wat minder bekend is, is dat buitenspelen ook een directe invloed kan hebben op aandoeningen zoals Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD). Studies hebben aangetoond dat kinderen met ADHD minder symptomen vertonen wanneer zij toegang hebben tot groene ruimten en tijd hebben om buiten te spelen, wat suggereert dat er een sterk verband bestaat tussen ADHD en de natuur. In dit artikel gaan we in op het onderzoek naar de voordelen van buitenspelen en het mogelijke verband tussen ADHD en natuur.

Inleiding: wat is ADHD?

Bathing kids drawing, vintage illustration

Aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD) is een ontwikkelingsstoornis die kinderen en volwassenen treft. De symptomen zijn moeite met opletten, hyperactiviteit, rusteloosheid en impulsief gedrag. Bij kinderen leiden deze symptomen tot problemen op school, zoals zich niet concentreren, zich misdragen en overdreven spraakzaam zijn. Naar schatting heeft ongeveer 5% van de kinderen ADHD, waardoor het een van de meest voorkomende kinderstoornissen is. De meeste kinderen met ADHD krijgen de diagnose tussen de 3 en 11 jaar. Hoewel kinderen met ADHD vaak over de aandoening heen groeien, blijft ongeveer 30% van de kinderen die in de kindertijd gediagnosticeerd zijn, symptomen ervaren als volwassene. Door als kind met de symptomen om te gaan, kunnen kinderen betere copingmechanismen ontwikkelen die ze als volwassene kunnen gebruiken.

Voordelen van buiten spelen

aD4RKXa6Qi0SS3SAPD0E--8--7vchl

Buitenspelen heeft vele voordelen, waaronder een betere lichamelijke en geestelijke gezondheid. Vooral spelen in de natuur helpt kinderen bij het ontwikkelen van sociale en emotionele vaardigheden, creativiteit en probleemoplossend vermogen. Dit zijn enkele van de belangrijkste voordelen van buiten spelen: – Verhoogde fysieke activiteit: Kinderen die meer tijd doorbrengen met spelen in de natuur zijn vaker lichamelijk actief. Studies hebben aangetoond dat kinderen die meer tijd buiten spelen fitter zijn en minder lichaamsvet hebben dan kinderen die meer tijd binnen doorbrengen. – Verbeterde geestelijke gezondheid: Het is bewezen dat spelen in de natuur een positief effect heeft op de stemming en gevoelens van depressie en angst vermindert bij zowel volwassenen als kinderen. Uit een onderzoek bleek zelfs dat tijd doorbrengen in een natuurlijke omgeving hielp bij het verminderen van symptomen van depressie bij mensen met chronische ziekten zoals diabetes, borstkanker en astma. – Verbeterde sociale vaardigheden: Spelen stimuleert kinderen om creatieve en fantasierijke probleemoplossende vaardigheden te gebruiken, wat hun zelfvertrouwen kan vergroten en hen kan helpen sociale vaardigheden te ontwikkelen. – Meer creativiteit: Creatief zijn is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen en gekoppeld aan hogere academische successen. Studies hebben aangetoond dat tijd doorbrengen in de natuur de creativiteit bevordert, dankzij het effect ervan op het oplossen van problemen en het bevorderen van openheid voor nieuwe ideeën. – Verbeterde probleemoplossing: Tijd doorbrengen in de natuur moedigt kinderen ook aan om oplossingen te zoeken voor problemen, omdat ze creatieve manieren zoeken om natuurlijke materialen te gebruiken in hun spel.

Voordelen van buitenspelen voor de lichamelijke gezondheid

Kinderen die meer tijd buiten doorbrengen zijn vaker fit en hebben minder lichaamsvet dan kinderen die meer tijd binnen doorbrengen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat kinderen die minstens drie uur in de natuur doorbrengen een lagere bloeddruk hebben dan kinderen die weinig tijd in de natuur doorbrengen. Tijd doorbrengen in de natuur kan ook stress verminderen, wat de bloeddruk kan beïnvloeden, en het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 verminderen. Buitenspelen kan ook helpen het risico op obesitas bij kinderen te verminderen. Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die minstens drie uur per dag buiten spelen minder kans hebben op overgewicht dan kinderen die meer tijd binnenshuis doorbrengen.

Voordelen van buitenspelen voor het geestelijk welzijn

Tijd doorbrengen in de natuur verbetert niet alleen de fysieke gezondheid, maar bevordert ook het mentale welzijn, waaronder gevoelens van geluk en levenstevredenheid. Het is aangetoond dat tijd doorbrengen in de natuur een ontspannend en kalmerend effect heeft, dat in verband wordt gebracht met lagere stressniveaus en minder cortisol (het stresshormoon). Het is ook bewezen dat tijd doorbrengen in de natuur kan helpen de stemming te verbeteren en depressieve gevoelens te verminderen, vooral bij mensen die de neiging hebben humeurig te zijn. Bovendien kan buitenspelen kinderen helpen bij het herstel van een trauma door de emotionele verwerking te vergemakkelijken en het gevoel van eigenwaarde te verbeteren.

Sociale en emotionele voordelen van buitenspelen

Spelen in de natuur kan kinderen helpen positieve relaties op te bouwen, hun vermogen tot samenwerking te ontwikkelen en te leren werken in teamverband. Studies hebben aangetoond dat kinderen die buiten spelen beter kunnen samenwerken en meer kans hebben om empathie, sociale vaardigheden en zelfvertrouwen te ontwikkelen. De natuur biedt ook een rijke leeromgeving die kinderen helpt creatieve en fantasierijke probleemoplossende vaardigheden te ontwikkelen en nieuwe dingen te leren. Kinderen kunnen bijvoorbeeld leren over planten en de ecosystemen waarin zij leven door de groene ruimte in hun omgeving te verkennen.

Creatieve en probleemoplossende voordelen van buitenspelen

De natuur biedt een eindeloze bron van inspiratie voor creatief spel, wat de creativiteit van kinderen kan stimuleren. Studies hebben uitgewezen dat kinderen die buiten spelen een hoger creativiteitsniveau hebben dan kinderen die meer tijd binnenshuis doorbrengen. Spelen in de natuur biedt ook mogelijkheden om problemen op te lossen, wat het kritisch denken en de besluitvaardigheid van kinderen bevordert. Uit studies is gebleken dat kinderen die buiten spelen eerder geneigd zijn fantasierijke en creatieve oplossingen voor problemen te gebruiken, omdat zij zoeken naar manieren om natuurlijke materialen aan te passen voor hun spel.

Het verband tussen ADHD en buiten spelen

Zoals we hebben gezien, zijn er veel voordelen verbonden aan tijd doorbrengen in de natuur. Waarom is er dan een verband tussen ADHD en buiten spelen? Veel studies hebben een verband gevonden tussen ADHD en buiten spelen, maar andere niet. Hoe komt het dan dat we de voordelen van buitenspelen kunnen verklaren, maar ook het verband tussen ADHD en buitenspelen? De belangrijkste reden hiervoor is dat kinderen met ADHD vaak last hebben van een laag zelfbeeld en een gebrek aan vertrouwen in hun kunnen. Deze gevoelens kunnen worden verminderd door buiten te spelen, omdat kinderen met ADHD zich vaak minder beperkt voelen, dankzij het gebrek aan sociale regels waar ze binnenshuis aan gebonden zijn. Hoewel het verband tussen ADHD en buiten spelen nog niet helemaal duidelijk is, heeft onderzoek aangetoond dat buiten spelen de symptomen van ADHD, zoals onoplettendheid en hyperactiviteit, kan helpen verminderen.

Onderzoek naar buitenspelen en ADHD

O2fUjeROIO5sXZqALQaV--3--y9tx4_8x (1)

Uit onderzoek is gebleken dat buiten spelen een belangrijk onderdeel is van de behandeling van kinderen met ADHD. Verschillende studies hebben aangetoond dat kinderen met ADHD die meer tijd buiten doorbrengen minder symptomen hebben dan kinderen die meer tijd binnen doorbrengen. Dit suggereert dat buiten spelen gebruikt zou kunnen worden als therapie voor kinderen met ADHD, wat hun geestelijk welzijn zou kunnen verbeteren. Uit een onderzoek bleek zelfs dat kinderen met ADHD die meer tijd buiten speelden, verbeteringen vertoonden in hun aandachtsvermogen en hun sociale vaardigheden. Uit een ander onderzoek bleek dat kinderen die 30 minuten per dag buiten speelden minder vaak de diagnose ADHD kregen dan kinderen die minder tijd buiten doorbrachten.

Conclusie: het belang van buitenspelen voor kinderen met ADHD

Zoals we hebben gezien, heeft buitenspelen veel voordelen voor kinderen, waaronder een betere lichamelijke en geestelijke gezondheid. Het is ook bewezen dat buiten spelen de symptomen van ADHD helpt verminderen. Om de voordelen van buitenspelen te benutten, moeten kinderen regelmatig buiten zijn. De ideale hoeveelheid buitenspelen is drie uur per dag, omdat dit de geestelijke gezondheid, het gevoel van eigenwaarde en de creativiteit kan verbeteren. Als bij uw kind ADHD is vastgesteld, is het belangrijk dat u het aanmoedigt om zo vaak mogelijk buiten te zijn. Dit zal de symptomen van ADHD helpen verminderen en hun geestelijke gezondheid verbeteren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: