De duif

Pigeon bird png sticker, hand

Image Source: Unsplash‍

Duiven zijn een normaal beeld in België, en ze maken al eeuwenlang deel uit van de cultuur en de geschiedenis van het land. Of ze nu op beroemde standbeelden zitten of met duizenden tegelijk rond de pleinen, ze maken deel uit van het Belgische landschap. Maar wat weten we eigenlijk over deze vogels? Deze gids over duiven in België beantwoordt al uw vragen over de soort, van zijn habitat en gewoonten tot hoe ze te identificeren en waarom ze zo belangrijk zijn voor het land. Of u nu een toegewijde vogelaar bent, een nieuwsgierige toerist of gewoon een voorbijganger, deze gids geeft u een diepgaand inzicht in het leven van duiven in België en waarom ze zo geliefd zijn.

Introductie tot duiven in België

Duiven zijn een algemeen beeld in België, en ze maken al eeuwenlang deel uit van de cultuur en de geschiedenis van het land. Of ze nu op beroemde standbeelden zitten of met duizenden rond pleinen, ze maken deel uit van het Belgische landschap. Duiven zijn lid van de vogelfamilie Columbidae, die twee onderfamilies omvat: de Columbina (rotsduiven en verwante soorten) en de Streptopelia (de Aziatische en Afrikaanse soorten die gewoonlijk “pony’s” worden genoemd). De Columbidae familie omvat ook de zeer algemene huismus en de veel minder algemene (maar veel mooiere) paarse moeraszwaluw. Duiven zijn een zeer oude vogelsoort. Hun fossiele voorouders gaan zo’n 50 miljoen jaar terug, wat bijna even oud is als de dinosauriërs. Men denkt dat ze ergens in Zuid-Azië of Zuidoost-Azië zijn ontstaan, mogelijk in het huidige Indonesië. Duiven hebben zich sindsdien over de hele wereld verspreid en komen nu in alle regio’s voor. Ze zijn ook een van de meest voorkomende vogels op aarde, met een geschatte populatie van 360 tot 400 miljard exemplaren. Dat is zeven tot acht keer de wereldbevolking! Duiven zijn zeer vindingrijke vogels die in bijna alle habitats en klimaten kunnen overleven. Dit is een van de redenen waarom ze zich zo wijd over de wereld hebben verspreid en waarom ze in bijna elk land te vinden zijn. Hoewel er een paar soorten zijn die inheems zijn in bepaalde streken, zijn duiven in het algemeen uiterst succesvol in het zich aanpassen aan nieuwe plaatsen en zijn ze bijna overal te vinden. Dit betekent ook dat zij een van de weinige soorten zijn die erin geslaagd zijn zich zelfs in de meest extreme ecosystemen, zoals woestijnen en toendragebieden, te verspreiden.

De natuurlijke habitat van duiven in België

Duiven zijn zeer aanpasbare vogels die weinig materiaal nodig hebben en in bijna elke habitat kunnen overleven. Ze komen voor in bijna alle habitats ter wereld, van de tropen tot de Noordpool, en van woestijnen tot toendra’s. Duiven in België leven meestal in steden of in gebieden waar mensen veel open ruimte hebben gecreëerd. Ze houden vooral van parken, pleinen en tuinen waar ze veel voedsel kunnen vinden. Duiven eten vooral zaden en granen, en aangezien die meestal afkomstig zijn uit gecultiveerde gebieden, zijn duiven vaak te vinden rond gecultiveerde velden. Het is ook bekend dat ze insecten en kleine gewervelde dieren zoals hagedissen en kikkers eten. Duiven zijn geen kieskeurige eters en eten graag bijna alle soorten voedsel. In feite kunnen ze op bijna niets overleven. Ze hebben een uiterst efficiënt spijsverteringssysteem dat hen in staat stelt bijna alles te eten, snel te verteren en om te zetten in energie.

Identificatie van de soorten

Er zijn zes soorten duiven in België: – Rotsduif: De meest voorkomende soort in België en de soort die het meest als huisdier wordt gehouden. Ze worden ook gewone duiven of blauwe rotsduiven genoemd. Rotsduiven zijn te herkennen aan hun donkergrijze en zwarte veren met een blauwe glans. Ze hebben witte veren aan de uiteinden van hun vleugels en een witte vlek op hun staart, en worden vaak verward met een kraai of een raaf. Rotsduiven zijn een zeer algemene soort in België, maar komen ook voor in veel andere landen over de hele wereld. Hun natuurlijke habitat bestaat uit rotsachtige gebieden, waar ze nestelen en hun jongen grootbrengen. Rotsduiven zijn overal in België te vinden, maar ze komen vaker voor in steden en gecultiveerde gebieden. Ze zijn vooral dol op parken en tuinen, waar ze gemakkelijk voedsel kunnen vinden. – Turkse tortelduif: Een iets kleinere soort dan de rotsduif, gekraagde duiven zijn donkerder met een grijsbruine rug en lichtgrijze onderdelen. Ze hebben een kenmerkende zwart-witte ring rond hun nek. Kolganzen komen in veel delen van België voor, maar meer in het zuiden. Ze worden vaak gezien in steden en gecultiveerde gebieden, waar ze in bomen nestelen en zich voeden met gecultiveerd graan. – Houtduif: De grootste duivensoort in België. Houtduiven zijn gemakkelijk te herkennen aan hun oranjerode kleur en grijze ondervleugels. Ze hebben een zwarte band rond hun nek en witte strepen op hun vleugels. Houtduiven komen vooral voor in het zuiden en oosten van België. Ze geven de voorkeur aan bosrijke gebieden waar ze hun grote nesten kunnen bouwen. Ze kunnen ook worden gezien in tuinen en gecultiveerde gebieden, waar ze gecultiveerde granen eten. – Turkse tortelduif: Een iets kleinere soort dan de rotsduif, gekraagde duiven zijn donkerder met een grijsbruine rug en lichtgrijze onderdelen. Ze hebben een kenmerkende zwart-witte ring rond hun nek. Kolganzen komen in veel delen van België voor, maar meer in het zuiden. Ze worden vaak gezien in steden en gecultiveerde gebieden, waar ze in bomen nestelen en zich voeden met gecultiveerd graan. – Ringhalsparkiet: Een kleurrijke papegaaiensoort, ringhalsparkieten zijn zeer algemeen in de zuidelijke delen van België. Ze zijn gemakkelijk te herkennen aan hun felgroene veren en geelrode snavel. Parkieten zijn zeer sociaal en leven in grote zwermen. Ze zijn te vinden in tuinen, parken en gecultiveerde gebieden waar ze zich voeden met gecultiveerde granen en zaden.

Interessante feiten over duiven in België

Er zijn veel interessante feiten over duiven in België. Hier zijn enkele van de meest interessante: – Duiven werden al in 3000 voor Christus gebruikt als boodschappers. Dit maakt hen tot een van de oudste gedomesticeerde soorten. Papegaaien, een andere zeer oude soort, worden ook gebruikt als boodschappers, maar ze komen niet zo vaak voor als duiven. Dit komt omdat duiven veel beter kunnen navigeren dan papegaaien en daarom betrouwbaardere boodschappers zijn. Duiven werden ook gebruikt in oorlogstijd, toen ze belangrijke berichten vervoerden tussen soldaten en hun basis. – Duiven kunnen zeer goed navigeren, maar vinden niet altijd de weg naar huis. Dat komt omdat duiven niet alleen kunnen navigeren op basis van de zon en de sterren, maar ook op basis van geur en andere prikkels. Duiven zijn zeer gevoelig voor prikkels als geuren, wind en weerpatronen, en gebruiken deze om te navigeren. Hierdoor zal een duif bijna nooit de weg naar huis kunnen vinden als hij deze zintuigen niet kan gebruiken. – Duiven zijn zeer territoriaal en verdedigen hun nestplaatsen en voedselbronnen tegen andere duiven en andere vogels. Duiven kunnen andere duiven al op zeer jonge leeftijd herkennen en zullen snel andere duiven aanvallen die als een bedreiging worden gezien. Ze zullen zelfs vogels van hun eigen soort aanvallen als die zich op hun nestplaats bevinden.

Het belang van duiven in België

Duiven spelen een belangrijke rol in ecosystemen over de hele wereld, ook in België. Het zijn zeer belangrijke bestuivers, omdat ze bloemen kunnen bestuiven zonder te hoeven landen. Dat betekent dat ze bloemen kunnen bestuiven terwijl ze vliegen, en dat is zeer nuttig bij soorten die door de wind moeten worden bestoven. Dit is meestal het geval bij bloemen die laag bij de grond groeien, waar andere vogels en insecten niet bij kunnen. Duiven eten ook ongedierte zoals muggen, teken en andere schadelijke insecten die zeer destructief kunnen zijn in tuinen en landbouwgebieden. Vanwege hun vele voordelen worden duiven soms zelfs gebruikt als natuurlijk bestrijdingsmiddel.

Hoe duiven aantrekken en verzorgen in België

Duiven zijn heel gemakkelijk naar uw tuin of balkon te lokken. U hoeft ze alleen maar een bron van voedsel en water te geven en te zorgen voor een goede nestplaats. Duiven houden van gekweekte granen, en zullen zich graag voeden met rijst, haver en zaden. Ze zijn ook dol op water, en drinken uit bijna alles, ook uit kleine plasjes en bakken. Duiven nestelen ook graag op daken en balkons, en kunnen zeer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: