De rododendron

California Rose Bay (Rhododendron californicum)

De rododendron is een prachtige en veelzijdige bloeiende struik die leven en levendigheid kan brengen in elke tuin. Met zijn glanzende, groenblijvende bladeren en zijn prachtige, klokvormige bloemen is de rododendron een prachtige aanwinst voor elk landschap.

Wat is een rododendron?

De rododendron is een bloeiende struik die inheems is in Azië, Australië en Noord-Amerika. Hij behoort tot de heidefamilie en is verwant aan azalea’s en heide. Rhododendrons zijn groenblijvende struiken in vele vormen, maten en bloemkleuren. Ze hebben glanzende bladeren en groeien het best in de volle zon en vochtige, rijke grond. Rhododendrons zijn erg populair in het zuiden van de VS, waar ze vaak worden gebruikt in de tuinarchitectuur. Van rododendrons is bekend dat ze giftig zijn voor dieren, waaronder honden en katten.

Verschillende soorten rododendrons

Bij het kiezen van uw perfecte rododendron is het belangrijk om de juiste soort te kiezen. Hier volgen enkele van de meest populaire rododendronsoorten. Azalea – Deze bloemen komen in een breed scala van kleuren, waaronder rood, oranje en geel. Hun bladeren zijn doorgaans smaller dan die van rododendrons, en de bloemen zijn kleiner en minder geurig. Azalea’s zijn over het algemeen sterker dan rododendrons en kunnen in koelere klimaten worden gekweekt. Cross-Your-Heart – Deze rododendron heeft roze, hartvormige bloemen met rode en oranje accenten. Deze struik wordt tot een meter hoog en heeft glanzend groene bladeren. Het is een winterharde rododendron die verschillende grondsoorten kan verdragen, waardoor het een goede keuze is voor de meeste tuinen. Pink Charm – Deze rhododendron is een hybride van R. davidsonii en R. guttatum en heeft roze bloemen die naar wit verkleuren. Deze struik wordt tot een meter hoog en verdraagt verschillende grondsoorten. Hij doet het het beste in de volle zon en is een uitstekende heester voor tuiniers in een koeler klimaat.

De juiste rododendron voor uw tuin kiezen

Bij het kiezen van de juiste rododendron is het belangrijk rekening te houden met verschillende factoren. Ten eerste zult u willen kiezen tussen een bloeiende struik en een heide. Rhododendrons zijn ofwel soorten of hybriden. Soorten rododendrons zijn de oorspronkelijke planten die in de natuur voorkomen, terwijl hybriden gecultiveerde variëteiten zijn. Let vervolgens op de grootte en de kleur van de bloem. Sommige rododendrons zijn kleiner dan andere, wat goed kan zijn als u op zoek bent naar een meer ingetogen display. Andere, zoals de Pink Charm, kunnen wel een meter hoog worden en zorgen voor veel kleur en geur. Kies een kleur die past bij de rest van uw tuin en die een interessant accent vormt

mythes over rododendrons

Er bestaan veel mythen over rododendrons. Hier zijn een paar van de meest voorkomende en wat je moet weten. – Mythe – Rododendrons zijn giftig voor dieren, waaronder honden en katten – Waarheid – Hoewel rododendrons giftige stoffen bevatten, zijn ze meestal alleen schadelijk als ze in grote hoeveelheden worden ingenomen. Als uw huisdier een rododendron eet, breng hem dan onmiddellijk naar de dierenarts. – Mythe – Rododendrons zijn zeer agressieve, invasieve planten. – Waarheid – Hoewel ze agressief groeien als ze niet worden aangepakt, zijn rododendrons over het algemeen laagblijvende struiken die zich niet verspreiden via ondergrondse wortels zoals andere invasieve planten. – Mythe – Rhododendrons groeien niet in een kouder klimaat. – Waarheid – Hoewel rododendrons over het algemeen warmwatersoorten zijn, zijn er een aantal soorten en hybriden die ook in koelere klimaten groeien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: