De Vink

Carpodacus erythrinus (Common Rose Finch)
Carpodacus erythrinus (Common Rose Finch) by National Gallery of Art is licensed under CC-CC0 1.0

Vinken zijn een van de aantrekkelijkste en populairste vogels ter wereld. Deze kleine, kleurrijke vogels zijn er in allerlei kleuren, vormen en maten, en komen overal ter wereld voor. Ze staan bekend om hun vriendelijke persoonlijkheid, hun vermogen om geluiden na te bootsen en hun prachtige zangstem.

Inleiding tot de vink – overzicht van de verschillende soorten, kleuren en maten

Ju016bshimatsu (Begalee or a society finch)
Ju016bshimatsu (Begalee or a society finch) by Kuwagata Keisai is licensed under CC-CC0 1.0

Er zijn honderden verschillende soorten vinken. Hieronder vallen kleinere soorten zoals kanaries, maar ook grotere vogels zoals de Amazone papegaaivinken. Vinken zijn inheems op elk continent behalve Antarctica, en komen voor in veel verschillende habitats, van gematigde tot tropische bossen, woestijnen en graslanden. Verschillende soorten vinken hebben verschillende kleuren en patronen. Je kunt vinken vinden met felrode, gele, blauwe of groene kleuren. Hun veren hebben vaak verschillende kleuren aan de boven- en onderkant, wat vooral bij mannetjes opvalt. Vinken zijn er ook in veel verschillende maten. Sommige van de grotere soorten vinken kunnen wel 15 centimeter lang worden, terwijl kleinere soorten zo klein als een centimeter kunnen zijn.

De Vink

Finches and bamboo
Finches and bamboo by Emperor Huizong is licensed under CC-CC0 1.0

Vinken zijn uitstekende huisdieren, en het zijn zeer sociale vogels. Ze houden van interactie met hun eigenaars, en staan bekend als zeer vriendelijk en gemakkelijk tam te maken. Sommige soorten vinken staan zelfs bekend als grote praters. In het wild leven vinken in groepen, met één mannetje per paar vrouwtjes. Ze brengen hun dagen door met voedsel zoeken en zingen om met elkaar te communiceren. Als een mannetjesvink zingt, probeert hij een vrouwtje aan te trekken. Zijn lied is een paringsdemonstratie, en wordt gebruikt om rivaliserende mannetjes te tonen dat hij de dominante vogel in de omgeving is. Als je vinken in huis hebt, zul je merken dat ze het meest vocaal zijn in de vroege ochtend of late middag, wanneer er minder licht is.

Vinken broeden – een partner kiezen, broedseizoen en wat u kunt verwachten

Het fokken van vinken is heel eenvoudig. Alles wat je nodig hebt zijn twee vinken, en één daarvan kan een baby zijn. Kies bij het selecteren van je vinken een partner op basis van de kleur en het patroon dat ze hebben. Bepaalde soorten vinken hebben mutaties waardoor ze geweldige kleuren en patronen kunnen hebben. De blauwe kanarie, bijvoorbeeld, is een prachtige blauwe vogel met een fel oranje snavel. Als u vinken kweekt, kunt u het beste een van de vogels als partner houden, en de andere als helper. Een mannelijk en vrouwelijk paar zal waarschijnlijk broeden en eieren leggen, maar een mannelijk en vrouwelijk paar en een mannelijk en vrouwelijk hulpje zullen veel succesvoller broeden. Wanneer u vinken kweekt, moet u ze een nestkastje ter beschikking stellen dat ongeveer 10 cm lang, 4 cm breed en 5 cm hoog is. Het kastje moet aan de bovenkant een kleine opening hebben. U kunt het kastje bekleden met papier of stof, en het na elke leg schoonmaken. Broedende vinken beginnen waarschijnlijk in het voorjaar te broeden, en leggen ongeveer 10 dagen na de paring eieren in het nestkastje. Verwacht dat uw vinken ongeveer 4 tot 6 eieren leggen, en deze ongeveer 15 dagen uitbroeden.

Gezondheid van vinken – veel voorkomende gezondheidsproblemen en preventieve zorg

Zoals alle vogels kunnen vinken ziek worden, maar ze zijn veel beter bestand tegen ziekten dan zoogdieren. Het zijn ook zeer winterharde vogels die een breed scala aan klimaten aankunnen, en gemakkelijk in gevangenschap te houden zijn. Er zijn een paar veel voorkomende gezondheidsproblemen die vinken kunnen krijgen, en hun verzorgers kunnen die verminderen of voorkomen door te zorgen voor een gezonde omgeving en regelmatige veterinaire controles. De meest voorkomende gezondheidsproblemen bij vinken zijn mijten en snavel- en veeraandoeningen. Mijten zijn kleine parasieten die in de poriën van de veren leven en zich voeden met het bloed van de vink. Ze zijn heel gemakkelijk te herkennen, want er zitten witte of zwarte vlekken op de staart, vleugels en poten van de vogel. Snavel- en veeraandoeningen worden veroorzaakt door een gebrek aan mineralen en vitaminen, en kunnen worden behandeld met vitaminen en mineralensupplementen. Andere veel voorkomende gezondheidsproblemen bij vinken zijn infecties van de luchtwegen en bacteriële en virale infecties, die het meest voorkomen wanneer een vink gestrest is.

Vinkenvoeding – wat vinken moeten eten en hoe ze te voeren

Vinken zijn heel gemakkelijk te voeden. Ze eten graag alle soorten zaden, en kunnen veel verschillende soorten eten. Hun favoriete zaden en vruchten zijn gierst, kanariezaad, saffloerzaad, zonnebloempitten en hennepzaad. Je kunt je vinken ook allerlei ander voedsel geven. Geef ze een kleine hoeveelheid groente en fruit en wat insecten, zoals krekels en meelwormen. Je kunt ook een kleine hoeveelheid gekiemde zaden en bonen aan hun dieet toevoegen. Zorg ervoor dat je je vinken een evenwichtige voeding geeft, en geef ze de juiste hoeveelheid vitaminen en mineralen, vooral calcium en vitamine D3. Maak hun voedsel- en waterbakjes regelmatig schoon om bacteriële infecties te voorkomen.

Conclusie

Vinken zijn zeer sociale en innemende vogels die een geweldig huisdier kunnen zijn. Bij het kiezen van een vink is het het beste om een paar vogels te nemen, omdat het sociale dieren zijn, en het houden van slechts één kan leiden tot stress die hun levensduur kan verkorten. Vinken zijn heel gemakkelijk te verzorgen, en kunnen worden gevoerd met een breed scala aan zaden en ander voedsel. Ze zijn ook heel gemakkelijk te kweken, en kunnen een geweldige manier zijn om kinderen kennis te laten maken met de wereld van de vogels.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: