De sterrenregen van Boötiden


De sterrenregen van Boötiden in januari

De sterrenregen vindt plaats in de eerste week van januari, maar de meeste activiteit wordt verwacht tussen de 3e en 5e januari.

De Quadrantiden is een jaarlijkse meteorietenregen die wordt veroorzaakt door stofdeeltjes die afkomstig zijn van de asteroïde 2003 EH1. De meteoren verschijnen in het noordelijk halfrond, met een schijnbaar centrum dat aan de ster Thuban in het sterrenbeeld Draak ligt. De meteoren zijn te zien als korte, felle strepen die over de hemel schieten en slechts enkele seconden duren. Het is mogelijk om tientallen of misschien wel honderden meteoren per uur te zien als je geluk hebt.

Een meteorietenregen is een verschijnsel waarbij grote aantallen meteoren in korte tijd worden gezien. De meteoren die deel uitmaken van een meteorietenregen zijn kleine stukjes steen of metaal die afkomstig zijn van asteroïden of kometen en door de atmosfeer schieten. Als deze stukjes steen of metaal de atmosfeer binnendringen, veroorzaken ze heldere lichtflitsen die ‘meteoren’ worden genoemd.

Hubble Witnesses an Asteroid Mysteriously Disintegrating by NASA Goddard Photo and Video is licensed under CC-BY 2.0

Een asteroïde is een klein ruimteobject dat rond de zon draait. Ze zijn meestal kleiner dan planeten, maar groter dan stofdeeltjes en meteorieten. Er wordt geschat dat er meer dan een miljoen asteroïden in ons zonnestelsel aanwezig zijn. De meeste asteroïden bevinden zich tussen Mars en Jupiter in de zogeheten ‘asteroïdengordel’. Sommige asteroïden hebben hun eigen manen, zoals de asteroïde Ida en haar maan Dactyl.

Enhanced Hubble Image of Comet ISON (hs-2013-14-b-full) by NASA HQ PHOTO is licensed under CC-BY-NC-ND 2.0

Kometen zijn ruimteobjecten die bestaan uit een stofkern en een coma, ofwel een gasachtige omhulling. Ze bewegen rond de zon en hebben meestal elliptische banen. Kometen worden vaak gezien als helder glanzende objecten in de lucht met een staart van stof en ijs dat wordt veroorzaakt door de zonnewarmte. Sommige kometen keren regelmatig terug naar het binnenste gedeelte van ons zonnestelsel; anderen keren slechts één keer terug voordat ze verdwijnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: