natuurnieuwjaarsvieringen bij oude culturen

Als het nieuwe jaar nadert, nemen velen van ons de tijd om na te denken en feest te vieren met familie en vrienden. Maar hoe zit het met de oude culturen die het begin van een nieuw jaar markeerden? Voor velen was het een tijd om zich met de natuur te verbinden, de levenscyclus te vieren en te danken voor de overvloed van het voorgaande jaar. Van het eren van de goden van de maan en de zon in het Inca-rijk tot het planten van de eerste rijstkorrels in China, het nieuwe jaar was een tijd om de natuurlijke krachten te eren die het leven in stand houden. De viering van het nieuwe jaar – verbonden met de natuur – is een oude traditie die door de eeuwen heen is doorgegeven en vandaag de dag nog steeds in veel culturen wordt gevierd.

Introductie tot nieuwjaarsvieringen uit oude culturen

Vintage Happy new year bell Illustration by The Metropolitan Museum of Art is licensed under CC-CC0 1.0

Het nieuwe jaar is het moment waarop we het begin van een nieuw jaar op de kalender vieren. Het nieuwe jaar wordt in verschillende delen van de wereld op verschillende tijdstippen gevierd, maar de meest gebruikelijke data zijn 1 januari voor het grootste deel van Noord-Amerika, Noord-Europa, Australië en Nieuw-Zeeland; februari of maart voor het zuidelijk halfrond; en 21 maart voor sommige landen in Azië. Bij de viering van Nieuwjaar denken de meesten van ons aan vuurwerk, feesten en champagne. Dit is ongetwijfeld het gevolg van het feit dat nieuwjaarsvieringen in de westerse wereld op grote schaal worden gevierd, vooral onder mensen met een christelijke achtergrond. Maar het feit dat Nieuwjaar overal ter wereld op verschillende manieren wordt gevierd, suggereert dat er meerdere tradities rond deze gelegenheid bestaan.

Verbindingen met de natuur in oude nieuwjaarsvieringen

De nieuwjaarsvieringen uit oude culturen zijn verbonden met de natuur. Het nieuwe jaar is een tijd om na te denken over het afgelopen jaar, het heden te vieren en na te denken over de toekomst. In veel culturen wordt het nieuwe jaar gevierd als een tijd van een nieuw begin, een tijd om iets nieuws te beginnen. In de Chinese cultuur bijvoorbeeld is het nieuwjaarsfeest gerelateerd aan de eerste dag van de lente, het begin van een nieuw groeiseizoen en een tijd om na te denken over het afgelopen jaar. In deze tijd maken mensen hun huizen schoon, kijken ze terug op het voorbije jaar en maken ze plannen voor de toekomst. Het nieuwe jaar wordt gevierd met vuurwerk, optochten met dansende draken en feesten met speciaal voedsel. Mensen dragen rode kleding en versieringen om het nieuwe groeiseizoen te vieren.

Inca-rijk eren goden van de maan en zon

Foto door Trace Hudson op Pexels.com

Het Incarijk, dat tussen de 10e en 15e eeuw bestond in het huidige Peru en Ecuador, eerde de goden van de maan en de zon tijdens zijn nieuwjaarsvieringen. Inca-sjamanen en -priesters zaten ceremonies ter ere van de goden voor. De Inca’s vierden hun nieuwjaar ook met feesten, dansen en zingen. Ze dronken chicha, een gefermenteerde drank gemaakt van maïs en honing, en aten grote hoeveelheden cavia’s en ander vlees. Tijdens de nieuwjaarsviering droegen de Inca’s kostuums gemaakt van lama-wol en andere stoffen die geverfd waren met plantaardige kleurstoffen. De nieuwjaarsvieringen van het Incarijk waren gewijd aan de zon en de maangoden, die als de belangrijkste godheden werden beschouwd.

Vikingen en omgaan met het nieuwe jaar

De Vikingen die van de 8e tot de 11e eeuw in Scandinavië leefden, vierden hun nieuwjaar rond eind februari. Omdat ze geen manier hadden om de tijd te meten, baseerden ze hun nieuwe jaar op het moment waarop ze de eerste glimp zonlicht konden zien na een lange winter op het noordelijk halfrond. Zij vierden deze wisseling van de seizoenen met feesten, meestal met geroosterde dieren en andere soorten voedsel, waaronder gegiste vis. Vikingen dronken vaak mede, een gefermenteerde drank gemaakt van honing. Ze voerden ook rituelen uit om het nieuwe jaar in te luiden en geluk te brengen. Vikingen geloofden dat het nieuwe jaar ongeluk bracht, dus probeerden ze het zoveel mogelijk te vermijden. Dit deden ze onder meer door een stuk rauw vlees aan de staart van hun koeien te binden, zodat wanneer de koeien gras aten, het vlees slecht zou ruiken en alle ongeluk dat hun kant op kwam zou afschrikken.

Germanen en de viering van hun Nieuwjaar

De Germanen in Noord-Europa vierden het begin van een nieuw jaar op 25 februari. Het Germaanse Nieuwjaar was verbonden met de winterzonnewende, de kortste dag van het jaar, wanneer de zon het laagste punt aan de hemel bereikte. De Germanen vierden hun nieuwjaar met feesten in hun dorpen. Ze aten gebraden vlees, dronken bier en mede en vierden feest met muziek en dans. Zij hechtten veel waarde aan hun tradities en overtuigingen en gaven die van generatie op generatie door door verhalen te vertellen en kinderen de waarden en gebruiken van hun cultuur bij te brengen. De Germanen versierden hun huizen met groenblijvende bomen, takken en bloemen om het nieuwe jaar in te luiden. Zij geloofden dat deze planten en bloemen stonden voor de wedergeboorte van de natuur na de lange winter.

Chinezen planten eerste rijstkorrels

De Chinezen vierden het nieuwe jaar met een feest ter ere van het planten van de eerste rijstkorrels elk jaar. Zij vierden hun nieuwjaar in de lente, gewoonlijk in februari of maart, afhankelijk van de maankalender. Het Chinese Nieuwjaarsfeest bestond uit het uitwisselen van geschenken, vuurwerk en het planten van de eerste rijstkorrels. Men denkt dat de viering van het Chinese Nieuwjaar ongeveer 2000 jaar geleden begon, toen de Chinezen rijst begonnen te verbouwen en een manier nodig hadden om het nieuwe groeiseizoen te markeren. Chinezen vieren hun nieuwjaar door naar hun familie te gaan en familieleden een gelukkig nieuwjaar te wensen door geschenken uit te wisselen. Vuurwerk is een gebruikelijke nieuwjaarstraditie in China. Mensen steken vuurwerk af om het nieuwe groeiseizoen te vieren en om boze geesten af te schrikken die de hele winter door de lucht hebben gezworven.

Oude tradities doorgegeven door de eeuwen heen

De nieuwjaarsvieringen uit oude culturen zijn oude tradities die door de eeuwen heen zijn doorgegeven en in veel culturen nog steeds worden gevierd. Veel van de tradities die tijdens de nieuwjaarsviering in acht werden genomen, waren bedoeld om geluk te brengen en kwade geesten af te weren. Het was bijvoorbeeld gebruikelijk om tijdens het Chinese Nieuwjaar rijst in water te leggen om geluk te brengen. Er zijn vele voorbeelden van nieuwjaarstradities die ook nu nog worden gevierd en van generatie op generatie worden doorgegeven.

Voorbeelden van nieuwjaarstradities over de hele wereld

De nieuwjaarsvieringen van oude culturen zijn in veel opzichten verschillend, maar ze zijn allemaal verbonden met de natuur. De volgende voorbeelden illustreren hoe nieuwjaarsvieringen per cultuur verschillen. En hoe deze tradities mensen verbinden met de natuur, het milieu, hun cultuur en elkaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: