De Ekster

Urocissa magnirostris (1804u20131902) print in high
Urocissa magnirostris (1804u20131902) print in high by National Gallery of Art is licensed under CC-CC0 1.0

De Europese ekster is een boeiend en mysterieus vogel. Met zijn glanzend zwarte verenkleed, helder witte vlekken en opvallende blauwe en groene kleur is het gemakkelijk te begrijpen waarom hij als een van de mooiste vogels van Europa wordt beschouwd. Maar de Europese ekster is meer dan een mooi gezicht; het is een soort met een fascinerende reeks gedragingen en kenmerken. Van zijn complexe sociale structuren tot zijn opmerkelijke intelligentie is de Europese ekster een interessante en unieke soort die meer aandacht verdient dan hij vaak krijgt. Hier volgen enkele fascinerende feiten over deze levendige en intelligente vogel.

Introductie tot de Europese ekster

De Europese ekster is een ekstersoort die in heel Europa en in delen van Azië voorkomt. Eksters behoren tot de familie van de kieviten, waartoe ook kraaien, gaaien en raven behoren. Er zijn verschillende ondersoorten eksters, maar de Europese ekster is de meest voorkomende en bekendste. De Europese ekster is een fascinerend en mysterieus dier. Met zijn glanzend zwarte verenkleed, helder witte vlekken en opvallende blauwe en groene kleur is het gemakkelijk te zien waarom hij als een van de mooiste vogels van Europa wordt beschouwd. De Europese ekster is een sociale en sociale vogel die in het wild het liefst in kleine groepen leeft. Het komt echter ook vaak voor dat eksters in veel grotere groepen in stedelijke omgevingen leven. Eksters zijn omnivoren met een dieet bestaande uit insecten, kleine zoogdieren, reptielen, zaden en vruchten. Ze hebben een complexe en interessante reeks sociale interacties en zijn misschien wel het meest bekend om hun ongewone en fascinerende paringsrituelen.

De fysieke kenmerken van de Europese ekster

A Magpie painting in high

De Europese ekster is een middelgrote standvogel die tussen de 19 en 22 centimeter lang wordt en een spanwijdte heeft van ongeveer 50-60 centimeter. De mannelijke en vrouwelijke Europese ekster zijn beide zwart en glanzend met een witte vlek op de buik en een kenmerkende zwarte kap. De rest van het verenkleed is een variatie van blauw, groen en zilverwit. De snavel, poten en voeten van de Europese ekster zijn zwart. De staartveren van de Europese ekster zijn zwart met een witte rand. De Europese ekster heeft een complexe zang, met een groot aantal individuele variaties in zijn vocabulaire. De zang bestaat uit een reeks korte fluitjes, piepjes en rinkelende geluiden, maar hij is het meest bekend om zijn opmerkelijke vermogen om geluiden uit de mensenwereld te imiteren. Europese eksters kunnen worden getemd om uit een schaaltje te eten en zullen gemakkelijk woorden en zinnen die ze horen oppakken en herhalen.

De complexe sociale structuur van de Europese ekster

Magpie, from the Birds of America series (N4) for Allen & Ginter Cigarettes Brands
Magpie, from the Birds of America series (N4) for Allen & Ginter Cigarettes Brands by Allen & Ginter is licensed under CC-CC0 1.0

Eksters zijn zeer sociaal en leven in groepen (bekend als “corvid”), waarbij de grootte van de groep afhangt van de beschikbaarheid van voedsel. In het wild leven Europese eksters meestal in kleine zwermen van ongeveer 10 individuen. In stedelijke gebieden treft men vaak grote groepen eksters aan van honderden exemplaren. Zulke grote aantallen vogels ontstaan wanneer een territorium niet alle vogels in het gebied kan herbergen en zij een losse kolonie moeten vormen. Hoewel eksters in kleine groepen leven, zijn ze zeer gemeenschappelijk en eten en slapen ze samen. Eksters paren gewoonlijk voor het leven en blijven het hele jaar door in hetzelfde territorium.

De opmerkelijke intelligentie van de Europese ekster

Eksters zijn een zeer intelligente soort en in sommige gevallen zijn ze intelligenter dan de hond. Er is gesuggereerd dat de intelligentie van de ekster vergelijkbaar is met die van een kind van 5 jaar oud. Eksters hebben een uitstekend geheugen en kunnen zich de locatie van duizenden insectennesten herinneren. Het zijn zeer nieuwsgierige en stoutmoedige vogels die bekend staan om hun vindingrijkheid. Er zijn zelfs eksters waargenomen die in het wild gereedschap gebruikten en visgereedschap maakten van grit en veren. De intelligentie van de ekster blijkt ook uit zijn complexe sociale gedrag. Eksters zijn zeer sociaal intelligente dieren en zijn in staat sterke banden met andere individuen aan te gaan. Zij zijn in staat individuele emoties te ervaren en staan erom bekend dat zij rouwen wanneer een lid van de groep sterft.

Het dieet en voedingsgedrag van de Europese ekster

Eksters zijn omnivoren die zich voeden met insecten, kleine zoogdieren, reptielen en verschillende zaden en vruchten. Ze voeden zich voornamelijk met ongewervelde dieren zoals kevers, krekels, spinnen en slakken. In het wild eten eksters ook kleine zoogdieren, met name spitsmuizen en knaagdieren. In stedelijke gebieden is het niet ongewoon dat ze zich voeden met door mensen achtergelaten afval. Het is bekend dat eksters zich voeden met insecten die met bestrijdingsmiddelen zijn bespoten. In het wild zoeken eksters hun voedsel alleen en vormen ze geen groepen om te eten. Tijdens het broedseizoen is het echter gebruikelijk dat het mannetje voedsel terugbrengt naar het vrouwtje. Eksters worden soms als plaagdieren beschouwd omdat ze zich voeden met gecultiveerde en gekweekte vruchten en granen. Het is bekend dat ze zich voeden met pinda’s, amandelen, walnoten, druiven, frambozen, aardbeien, appels en kersen.

De nestgewoonten van de Europese ekster

Eksters zijn holenbroeders en bouwen hun nesten in bomen of op de grond. Ze bouwen geen nest, maar gebruiken de verlaten nesten van andere dieren zoals spechten, kraaien, eekhoorns en marters. Soms bouwen ze hun nesten ook op door de mens gemaakte structuren zoals elektriciteitsmasten en muren. Het nest wordt uitsluitend door het vrouwtje gebouwd en het duurt ongeveer 2-3 weken om het te bouwen. Het nest is gemaakt van stokken, gras en artikelen zoals plastic, papier en touw. Het nest is bekleed met veren en haar. Het nest is ongeveer 30 centimeter breed en 20 centimeter diep. Het nest is vaak zeer decoratief en kan vele jaren worden gebruikt.

De zang en communicatie van de Europese ekster

Eksters zijn zeer vocale vogels en hebben een breed en complex vocabulaire van oproepen en liedjes. Hun zang bestaat uit een reeks korte fluitjes, piepjes en rinkelende geluiden, die vaak worden vergeleken met het geluid van een piepende poort of een slecht gestemde viool. Ze hebben ook een geliefde en bekende roep, vaak omschreven als een “Yaw-aw” of een “Yaw-aw-aw-aw” geluid. Eksters zijn zeer sociale dieren en gebruiken hun roep om met elkaar te communiceren. De “Yaw-aw”-roep wordt vaak gebruikt om andere vogels te laten weten dat het territorium bezet is en om potentiële roofdieren af te schrikken. Een andere veel voorkomende roep wordt gemaakt wanneer de vogels eten en is bedoeld om andere eksters te laten weten dat er voedsel in de buurt is.

De roofdieren en het defensieve gedrag van de Europese ekster

Eksters hebben verschillende roofdieren, waaronder zoogdieren, roofvogels en insecten. Het is bekend dat ze worden opgegeten door andere vogels, zoals haviken, kraaien en reigers. Eksters hebben een groot aantal defensieve gedragingen en staan bekend als agressief en territoriaal. Bij bedreiging vliegt de ekster meestal de lucht in en probeert hij de bedreiging van bovenaf te intimideren. Op de grond kan de ekster met uitgestrekte vleugels op de bedreiging aflopen om zichzelf groter en bedreigender te doen lijken. Hij kan ook sissen en een knallend geluid maken met zijn vleugels. In veel gevallen vliegt de ekster gewoon weg als hij ermee geconfronteerd wordt. Eksters zijn zeer beschermend voor hun nesten en jongen en zullen degenen die te dichtbij komen, aanvallen.

De staat van instandhouding van de Europese ekster

De Europese ekster is niet bedreigd, hoewel de populaties in het Verenigd Koninkrijk sinds de jaren 1980 afnemen. De afname van het aantal eksters wordt toegeschreven aan een aantal oorzaken, waaronder een verminderde beschikbaarheid van voedselbronnen en het gebruik van pesticiden. De Europese ekster wordt niet met uitsterven bedreigd. Hoewel de Europese ekster niet bedreigd is, is het belangrijk deze soort te beschermen en in stand te houden. Eksters zijn een zeer belangrijk onderdeel van het ecosysteem en helpen het milieu schoon te houden door insecten te eten. Ze zijn ook een belangrijke voedselbron voor roofdieren zoals haviken en arenden.

Conclusie

De Europese ekster is een fascinerend en mysterieus dier. Met zijn glanzend zwart verenkleed, helder witte vlekken en opvallende blauwe en groene kleur, is het gemakkelijk te zien waarom hij

Eén opmerking over 'De Ekster'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: