Buitenspelen en de voordelen

People activities during Christmas by New York Public Library is licensed under CC-CC0 1.0

 

Het belang van buitenspelen voor de ontwikkeling van kinderen staat al lang vast. Buitenspelen wordt in verband gebracht met een betere motorische en cognitieve ontwikkeling, een betere fysieke en mentale gezondheid en een groter gemeenschapsgevoel en verbondenheid met de natuur. Helaas krijgen veel kinderen in België door verschillende factoren niet de kans om buiten te spelen. In deze blog bespreken we het probleem van buitenspelen in België, het belang van buitenspelen voor de ontwikkeling van kinderen en mogelijke oplossingen voor het probleem.

 

1. Inleiding

foto5-dag-5.3

Buitenspelen is een essentieel onderdeel van de ontwikkeling van kinderen. Het wordt in verband gebracht met een betere motorische en cognitieve ontwikkeling, een betere fysieke en mentale gezondheid en een groter gemeenschapsgevoel en verbondenheid met de natuur. Helaas is buitenspelen in België niet zo toegankelijk als het zou moeten zijn.

Deze blog gaat in op het probleem van buitenspelen in België, het belang van buitenspelen voor de ontwikkeling van kinderen en mogelijke oplossingen voor het probleem.

 

2. Wat is het probleem met buitenspelen in België?

krokus-3.1

Er zijn een aantal factoren die bijdragen tot de beperkte toegang tot buitenspelen in België. Een van de belangrijkste problemen is het gebrek aan veilige en toegankelijke buitenruimtes waar kinderen kunnen spelen. Veel steden in België zijn dichtbevolkt, waardoor het moeilijk is om een geschikte buitenruimte te vinden waar kinderen kunnen spelen.

Ten slotte is het toenemende gebruik van technologie en sociale media ook in verband gebracht met een afname van het buitenspelen. Door de verspreiding van smartphones en tablets brengen kinderen steeds meer tijd binnenshuis door en kiezen zij ervoor om videospelletjes te spelen of op het internet te surfen in plaats van buitenactiviteiten te ondernemen.

 

3. Het belang van buitenspelen

Kids in nature

Buitenspelen is een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van kinderen. Het wordt in verband gebracht met een betere motorische en cognitieve ontwikkeling, een betere lichamelijke en geestelijke gezondheid en een groter gemeenschapsgevoel en verbondenheid met de natuur.

Motorische ontwikkeling is het proces waarbij kinderen hun fysieke bewegingen leren coördineren. Buitenspelen stimuleert kinderen om hun grove en fijne motoriek te gebruiken, zoals rennen, springen, klimmen en gooien, wat hun fysieke coördinatie en kracht kan helpen verbeteren.

Cognitieve ontwikkeling verwijst naar de ontwikkeling van hogere denkvaardigheden, zoals probleemoplossing, redeneren en kritisch denken. Buitenspelen moedigt kinderen aan om hun omgeving te verkennen en fantasierijk te spelen, wat kan bijdragen tot de ontwikkeling van hun probleemoplossend vermogen en creativiteit.

Ten slotte biedt buitenspelen ook een aantal voordelen voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid. Studies hebben aangetoond dat buitenspelen stress en angst kan verminderen, het mentale welzijn kan verbeteren en lichaamsbeweging kan stimuleren.

 

4. Motorische ontwikkeling bij kinderenA little kid splashing in the water

Motorische ontwikkeling is een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van kinderen. Buitenspelen biedt kinderen de gelegenheid om hun grove en fijne motoriek te gebruiken, zoals rennen, springen, klimmen en gooien, wat kan helpen om hun fysieke coördinatie en kracht te verbeteren.

Naast fysieke coördinatie kan buitenspelen ook helpen om het evenwicht en de behendigheid van kinderen te verbeteren. Rennen, klimmen en springen op oneffen oppervlakken kan het evenwicht helpen verbeteren, terwijl werp- en vangactiviteiten de behendigheid kunnen helpen ontwikkelen.

Ten slotte kan buitenspelen ook helpen om de hand-oogcoördinatie van kinderen te verbeteren. Gooien en vangen en andere activiteiten die precieze bewegingen vereisen, kunnen kinderen helpen hun oog-handcoördinatie te ontwikkelen.

 

5. Cognitieve ontwikkeling bij kinderen

Cognitieve ontwikkeling is het proces waarbij kinderen leren denken, redeneren en problemen oplossen. Buitenspelen moedigt kinderen aan hun omgeving te verkennen en aan fantasierijk spel te doen, wat kan bijdragen tot de ontwikkeling van hun probleemoplossend vermogen en creativiteit.

Buitenspelen kan kinderen ook helpen hun geheugen en concentratievermogen te ontwikkelen. Activiteiten zoals verstoppertje spelen of tikkertje spelen kunnen kinderen helpen hun geheugen te verbeteren, terwijl activiteiten zoals schatzoeken of speurtochten kunnen helpen hun concentratie te verbeteren.

Ten slotte kan buitenspelen kinderen ook helpen hun taal- en leesvaardigheid te ontwikkelen. Studies hebben aangetoond dat buitenspelen de taal- en leesvaardigheid van kinderen kan verbeteren, omdat kinderen tijdens het buitenspelen in aanraking komen met nieuwe woorden, concepten en verhalen.

 

6. De impact van buitenspelen in België

Het gebrek aan toegang tot buitenspelen in België heeft een belangrijke impact op de ontwikkeling van kinderen. Studies hebben aangetoond dat kinderen in België minder tijd buiten doorbrengen dan ooit tevoren en dat dit een negatieve invloed heeft op hun fysieke en cognitieve ontwikkeling.

Bovendien heeft het gebrek aan toegang tot buitenspelen in België ook een negatieve invloed op de geestelijke en lichamelijke gezondheid van kinderen. Uit studies blijkt dat kinderen in België door het gebrek aan toegang tot buitenspelen meer kans hebben op mentale gezondheidsproblemen zoals angst en depressie en op fysieke gezondheidsproblemen zoals obesitas.

 

7. Oplossingen voor het probleem

Gelukkig zijn er een aantal mogelijke oplossingen voor het probleem van buitenspelen in België. Eén mogelijke oplossing is dat steden en gemeenten meer toegankelijke en veilige buitenruimtes creëren waar kinderen kunnen spelen. Dat kan door meer parken en speelplaatsen aan te leggen en door de bestaande parken en speelplaatsen beter te onderhouden en te beveiligen.

Een andere mogelijke oplossing is om ouders en verzorgers meer middelen en ondersteuning te bieden om met hun kinderen buiten te spelen. Dit kan onder meer inhouden dat toegang wordt verleend tot buitenspeeltoestellen en dat ouders en verzorgers informatie en steun krijgen over hoe zij met hun kinderen buiten kunnen spelen.

Om toch de mogelijkheid te geven aan kinderen om buiten te spelen, 

 

 

8. De voordelen van buitenspelen

Het is duidelijk dat buiten spelen een essentieel onderdeel is van de ontwikkeling van kinderen, en het is belangrijk dat kinderen in België toegang hebben tot veilige en toegankelijke buitenruimtes om te spelen. Buitenspelen heeft een aantal voordelen voor de ontwikkeling van kinderen, waaronder een betere motorische en cognitieve ontwikkeling, een betere fysieke en mentale gezondheid en een groter gemeenschapsgevoel en verbondenheid met de natuur.

Buitenspelen kan bovendien stress en angst helpen verminderen, lichaamsbeweging stimuleren en de taal- en leesvaardigheid van kinderen verbeteren. Buitenspelen kan ook een gevoel van verkenning en avontuur stimuleren en kinderen de kans geven hun omgeving te verkennen en fantasierijk te spelen.

 

 10. Conclusie

Buitenspelen is een essentieel onderdeel van de ontwikkeling van kinderen en het is belangrijk dat kinderen in België toegang hebben tot veilige en toegankelijke buitenruimtes om te spelen. Helaas zijn er een aantal factoren die bijdragen tot de beperkte toegang tot buitenspelen in België, waaronder het gebrek aan veilige en toegankelijke buitenruimtes, het gebrek aan beschikbare middelen voor ouders en verzorgers om buitenspelen te ondersteunen, en het toenemende gebruik van technologie en sociale media.

De voordelen van buiten spelen zijn duidelijk en het is belangrijk dat kinderen in België de kans krijgen om buiten te spelen om hun fysieke, cognitieve en mentale ontwikkeling te garanderen.

Studijo BOS organiseert kampen om kinderen toch de mogelijkheid te geven om buiten te spelen. Hierbij de link naar onze kampen. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: