Op kamp

9 April 2022

Een belangrijk onderdeel van de werking van Studijo Bos zijn de kampen die we organiseren in de schoolvakanties. Ik geef graag een inkijkje in hoe onze kampen eruitzien. 

Er mag veel, er moet weinig

De focus ligt op het aanbieden van vrij spel in een bosrijke omgeving. We bieden de kinderen materiaal en technieken aan, zodat ze op eigen tempo kunnen experimenteren en ontdekkingen kunnen doen. Heel bewust verwachten we weinig van de kinderen. We vinden dat ze in het dagdagelijkse leven al genoeg worden overstelpt met taken, verplichtingen en prikkels. 

Vaste momenten

Om de dag te structureren zijn er telkens drie vaste momenten:

  • het opstartmoment waarbij we gezamenlijk naar een verhaal luisteren
  • het middageten
  • het vieruurtje

Eigen plannen, op eigen tempo

Het is telkens weer fantastisch om te zien hoe kinderen herademen tijdens zo’n kamp. Doordat ze op eigen tempo hun eigen plannen mogen maken en uitvoeren, ontstaat er veel rust. En daar speelt het bos uiteraard ook een rol in. We zien ze de natuur ontdekken, we zien ze experimenteren en vaak belanden ze op die manier in een fantasiespel. 

Vaak ontstaan er spontane samenwerkingen, ook tussen kinderen die elkaar voor dit kamp niet kenden. Ze bouwen samen een hut, of maken gezamenlijk een pijl en boog. 

En de volwassenen?

Als begeleiding houden we ons op de achtergrond. De plannen van de kinderen zijn het belangrijkst. We houden natuurlijk een oogje in het zeil. Als het niet lukt om twee stokken aan elkaar te sjorren, of een zware boomstam te verplaatsen, dan zijn wij er voor hen. We zetten hen graag verder op pad, maar de regie blijft zoveel als mogelijk in de handen van de kinderen. Indien nodig, nemen we het tijdelijk over met een groepsactiviteit. 

Onze dromers

Tijdens een kamp steken ook onze dromers hun handen uit de mouwen. 

Maxime organiseert graag een knutselmoment. De ene keer gaat ze met de kinderen op zoek naar klei en ander materiaal in het bos en boetseren ze samen ecologische fotokaders. Op een ander moment macrameet ze mee met de kinderen. In de namiddag bereidt Maxime het vieruurtje op een vuurtje. Ze houdt van gezelligheid en van lekkers. Voorproeven is hoort er natuurlijk bij! Goed om te weten: de kinderen kiezen zelf of ze meedoen met de knutselmomenten van Maxime. 

Emma is misschien klein van gestalte, maar de stoere wolf die getatoeëerd is op haar arm laat zien dat ze van aanpakken weet. Ze is heel graag actief bezig in het bos. Ze sleurt met boomstammen om er een kamp mee te bouwen, of ze doet mee aan een bosspel. 

Peter houdt van dansen en als hij een kans ziet, dan verkleedt hij zich. Hij geeft graag theatervoorstellingen aan de kinderen. En altijd is er wel een knappe prins die prinses moet kussen. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: